Inom distribution-och logistikföretag har man någonting som kallas för PUDO-stationer. PUDO är en akronym av Pick Up and Drop Off point och är ett ställe där varor både tas emot och skeppas iväg. Ett bra exempel på ett stort företag i norden som har ett stort utspritt pudo-nätverk är DANX som levererar reservdelar och maskindelar inom en rad olika branscher och har även nattleveranser.

pudo

Branschen inom distribution och logistik har många branschspecifika termer som PUDO. Det står för Pick Up and Drop Off points och man menar på att det är en plats dit varor både tas emot och skickas iväg till olika magasin och varuhus över hela landet och även i många fall genom landsgränser.

Två olika styrsätt av pudo-stationer

För att beskriva det här koncept får vi börja med att kolla på de två ledande styrningssätten inom pudo-nätverk. Det finns bemannade och automatiska pudo-stationer. Om vi börjar med de bemannade så är de oftast placerade nära företagsområden och har långa öppettider.

Vid dessa bemannade pudo-stationer är det möjligt att lämna av varor till personalen men också att lämna varor som skall sändas vidare. Det är en bra plats både för sändare och mottagare av varor att samlas på och samordna arbetet. Personalen är försedd med streckkods-scannrar som är synkade med distributions-och logistiknätverk för att pudo-personalen och företag som DANX skall kunna samverka så bra som möjligt.

Det är dock inte alla pudo-stationer som är bemannade utan det finns obemannade stationer i form av säkra containrar där man antingen hämtar eller lämnar varor. Ett besök vid en obemannad station börjar vanligtvis med att användaren måste registrera sig online.

Användare får efter det en användarkod och en pin-kod som man måste slå in när man anländer till pudo-stationen. Sedan måste man göra en beställning online, och istället för att behöva ange sin egen adress anger man stationens adress.

Distributionsföretaget som äger stationen förser med en referenskod för varan som skickas till användaren vid beställning. När personen som lämnar paketet i containern har gjort det behöver den här kuriren endast scanna varans streckkod så blir den tillagd i databasen och uppgifterna om att varan har anlänt skickas till användaren.

Obemannad PUDO är framtiden

Många menar att den här metoden är framtiden för pudo-stationer med ett smidigt och automatiserat system som inte kräver några mellanhänder utan bara ett fungerande styrningssystem och bra kommunikation mellan användaren och distributionsföretaget.

Nästa gång du vill skicka en vara till ditt företag prova DANX. Med sina 75 pudo-nätverk utspridda över norden och delar av Europa och en leveranstid på endast 12 timmar blir du garanterat nöjd.