Har du märkt att du har väldigt höga elkostnader? Elpriserna kan öka ibland, vilket kan kännas i plånboken om uppvärmningen sker till exempel via direktverkande el. Om investeringen för en markvärmepump känns för stor har du ännu några möjligheter som kan minska på dina elkostnader för uppvärmning, luftvärmepumpar. Det finns stora skillnader i elpriserna och därför lönar det sig också att utnyttja online tjänster för att jämföra priser.

En värmepump kan bidra med stor minskning

Istället för en markvärmepump kan du exempelvis överväga en luft-vattenvärmepump, som på samma sätt som markvärmepumpar fördelar värmen jämt i hela huset men kräver inte lika stor investering.

Förra året ökade försäljningen av luft-vattenvärmepumpar för varje kvartal. Det är faktiskt ingen överraskning, eftersom allt fler leverantörer i värmepumpsbranschen pressas för striktare direktiv som måste uppfyllas. Detta leder givetvis till effektivare värmepumpar som sparar mer och mer energi.

Sker din uppvärmning genom direktverkande el? Om ja, kan du se från fakturan vad du betalar för uppvärmning. En luft-vattenvärmepump kan spara kring två tredjedelar av den summa som står på fakturan. Besparingen i kronor är ungefär den samma om uppvärmningen sker med olja i dagens läge.

Jämför elpriser

För att ytterligare minska på dina elkostnader lönar det sig att kolla om du har ett bra elavtal. Det finns flera online tjänster där du kan jämföra elpriser i olika områden. Bland dessa finns bland annat Compricer, Elpriser, Elprisguiden med mera. I vissa fall kan det hända att du kunde ha möjlighet att få ett bättre erbjudande än vad du har i dagens läge. Det är även något som du vanligtvis inte tänker på, men något som du inser när du jämför priser via dessa tjänster.

Andra sätt att spara energi

Så gott som alla uppköp av elektroniska varor till ditt hem kan bidra till en minskad energikostnad. Det gäller helt enkelt att kolla vad energiförbrukningen är för produkten i fråga och jämföra förbruknigen med konkurrerande varor. Det har därmed ingen skillnad om du köper lampor, hushållsmaskiner eller andra elektroniska varor. Det lönar sig att kolla på produkternas energiförbrukning. Genom att alltid välja energisnåla alternativ kan det i längden leda till en betydligt mindre energiförbrukning i huset.

elpriser_hus